San Jose Sharks on yksi viime kausien heikoimmista joukkueista. Viime kauden jälkeen GM Mike Grier vaihtoi valmentajaa ja putsasi kesällä pöytää melkoisesti. Uutena päävalmentajana toimii organisaatiossa kahdella aiemmalla kaudella palvellut Ryan Warsofsky.

Nyt Sharks lähtee paljon tuoreemmalla nipulla uuteen kauteen ja faneillakin on varmasti erilainen tilanne seurata joukkuettaan.

Mitään tähdenlentoa Sharksista on kuitenkin turha odottaa, sillä pudotuspeleihin joukkueilla ei ole asiaa kuin kauneimmissa fantasiaelokuvissa.

Viime kausi

82 ottelua, 14-5-9-54, (180-326)
Tyynenmeren divisioonan 8. sija

Kolme nostoa

1. Nuorten esiinmarssi

Sharksilla on alkavalla kaudella lukuisia nuoria ja huippulupaavia pelaajia kokoonpanossa. Sharks pääsi kesän NHL:n varaustilaisuudessa poimimaan ykkösenä kanadalaislupaus Macklin Celebrinin. Ennestään joukkueesta löytyi hurjia tehoja Yhdysvaltain nuorten sarjoissa painaneet Will Smith ja Thomas Bordeleau.

Hyökkäykseen nuorten pelaajien tueksi Sharks on hankkinut Alexander Wennbergin, Ty Dellandrean ja Tyler Toffolin sekä Stanley Cup -mestari Barclay Goodrown takaisin. Goodrowsta saadulla ykköskierroksen varausvuorolla organisaatio varasi hyökkääjä Ozzy Wiesblattin, joka pelaa tätä nykyä Nashville Predatorsin organisaatiossa.

Hyökkäykseen joukkueessa riittääkin taitoa, mutta ongelmat muodostuvat viisikkopelaamisesta ja etenkin puolustuspäästä.

2. Devilsin maalivahtien uusi yritys

Sharksin maalilla on käynyt tuuli viimeisten vuosien aikana. Sharks on hankkinut viimeisen kahden vuoden aikana useampia maalivahteja riveihinsä. Alkavalla kaudella Sharks lähtee runkosarjaan suurella todennäköisyydellä vanhalla New Jersey Devilsin maalivahtikaksikolla. Mackenzie Blackwood tuli vuosi sitten ja Vitek Vanecek viime kaudella.

Kesällä GM Grier teki tulevaisuutta ajatellen jättimäisen kaupan hankkimalla Jaroslav Askarovin Predatorsista. Venäläinen on pelannut AHL:ssä korkealla tasolla, mutta tie Predatorsissa NHL:n tyssäsi pahasti.

3. Kohti Marc-Edouard Vlasicin jälkeistä aikaa

Kokenut kanadalaispuolustaja Marc-Edouard Vlasic omaa sopimusta vielä kahden kauden ajan ja on hyvinkin todennäköistä, että alkava kausi on viimeinen Vlasicille NHL:ssä. Vlasic tienaa kaudessa seitsemän miljoonaa dollaria, mutta puolustajan palkka ei ole tällä hetkellä suurin ongelma. Ensi kesänä kanadalaisen sopimus saatetaan ostaa ulos ja se vaikuttaa palkkakattoon vielä kaudella 2026-27.

Palkkatilaa kaikkien palkanpidätysten ja ulosostojen takia vapautuu merkittävästi kaudelle 2027-28, jolloin Sharksin uskotaan olevan tarpeeksi uudistunut taistelemaan läntisen konferenssin puolella menestyksestä. Organisaatiossa ollaan siis menossa kohti uusia merituulia.

Pelaajasiirrot: Saapuneet

Barclay Goodrow, h (NY Rangers), Alex Wennberg, h (NY Rangers), Yaroslav Askarov, mv, (Nashville), Tyler Toffoli, h, (Winnipeg), Carl Grundström, h, (Los Angeles), Cody Ceci, p, (Edmonton), Jake Walman, p, (Detroit), Ty Dellandrea, h, (Dallas)

Pelaajasiirrot: Lähteneet

Alexander Barabanov, h, (Ak Bars Kazan), Filip Zadina, h, (HC Davos), Calen Addison, p, (Ottawa), Kevin Labanc, h, (New Jersey), Mike Hoffman, h, (Edmonton)

Suomalaiset

Mikael Granlund, 32, keskushyökkääjä

Suomalaishyökkääjä palasi viime kaudella useamman heikomman kauden jälkeen totutulle tasolle NHL:ssä. Granlundin tulevaisuutta NHL:ssä epäiltiin, mutta Sharksissa syntyikin 60 tehopisteen kausi uralla neljättä kertaa.

Alkavalla kaudella Granlundilla on iso merkitys joukkueessa, sillä vastuuta on luvassa yli- ja alivoimalla reilusti. Lisäksi suomalaiselta odotetaan tukea aloituksiin kummassakin päässä nuorten pelaajien kanssa.

Granlundilla käynnistyy nykyisen neljän vuoden mittaisen sopimuksen viimeinen vuosi. Kesällä suomalainen saa valita vielä kerran joukkueen, mikäli kausi sujuu erinomaisesti. Pelaajakauppa on todella epätodennäköinen, sillä Sharks ei pysty pidättämään palkkoja tällä kaudella.

Seuraa tätä pelaajaa

Fabian Zetterlund, 25, laitahyökkääjä

Elokuussa 25 vuotta täyttänyt ruotsalaishyökkääjä nousi viime kaudella runkopelaajaksi Sharksissa takomalla uransa parhaat pisteet. Zetterlund keräsi 44 tehopistettä täyteen runkosarjaan, mutta tehotilasto oli karusti lukemassa -34.

Zetterlund siirtyi edullisen sopimuksensa kanssa osana Timo Meier -kauppaa Devilsistä Sharksiin. Mikäli ruotsalainen onnistuu toistamaan viime kauden tehot tulee Zetterlund saamaan helposti viisinkertaisen palkankorotuksen kesällä, vaikka onkin rajoitettu vapaa agentti.

Arvio

Tyynenmeren divisioonan sija 8.

Sharks tulee taistelemaan alkukaudesta vahvasti, mutta joulukuussa viimeistään ote karkaa ja hailauman paikka Tyynenmeren pohjasta löytyy. Anaheim Ducksin kanssa joukkue käy kovan kilpailun siitä kumpi on viimeinen.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Macklin CelebriniMikael GranlundTyler Toffoli
William EklundAlex WennbergWill Smith
Fabian ZetterlundLuke KuninCarl Grundström
Ty DellandreaNico SturmBarclay Goodrow

Puolustajaparit:

Mario FerraroJan Rutta
Jake WalmanCody Ceci
Marc-Edouard VlasicMatt Benning

Maalivahdit:

Mackenzie Blackwood
Vitek Vanecek