Viime kaudella uuteen valmennukseen siirtynyt New York Islanders on organisaationa mielenkiintoisessa tilanteessa. GM Lou Lamoriello on tehnyt pitkiä ja varsin hintavia sopimuksia kokeneiden pelaajien kanssa, eikä kärjessä ole liikaa terävyyttä, mitä joukkue ehdottomasti tarvitsisi.

Patrick Roy sai viime kaudella joukkueeseen ilmettä lisää, mutta pelissä täytyy tapahtua merkittäviä kehitysaskelia alkavalla kaudella, jotta paikka pudotuspeleissä uusiutuu.

Islanders on pelannut NHL:n pudotuspeleissä kahdella edellisellä kaudella, mutta taipui kummallakin kerralla ensimmäisellä kierroksella Carolina Hurricanesin käsittelyssä.

Viime kausi

82 ottelua, 39-16-27, 94 (246-263)
Metropolien divisioonan 3. sija – pudotuspeleissä 1. kierroksen tappio Carolinaa vastaan 4-1 -voitoin

Kolme nostoa

1. Ylihintainen hyökkäys

Islandersin joukkue on ollut rakenteeltaan juuri sellainen, mitä monet organisaatiot tavoittelevat. Laadukas keskikaista, monipuolisia laitahyökkääjiä ja jokainen tietää roolinsa. Islandersin organisaation suurin ongelma lienee terävän kärjen puute. Mathew Barzal iski viime kaudella 80 pistettä ollen ylivoimaisesti tehokkain hyökkääjä joukkueesta.

Bo Horvat saapui jättimäisessä pelaajakaupassa toissa kaudella Vancouver Canucksista saarelle tuomaan tukea kanadalaistähdelle. Brock Nelson on yksi NHL:n aliarvostetuimmista kahdensuunnan keskushyökkääjistä. Nelson oli viime kaudella joukkueen tehokkain maalintekijä 34 osumalla. Horvat iski 33 maalia ja kokenut Kyle Palmieri 30 osumaa.

Joukkueen neljä eniten tienaavaa hyökkääjää saavat yhteensä reilut 30 miljoonaa dollaria palkkaa ja näiltä maaleja joukkue sai yhteensä 110 kappaletta. Se kertoo joukkueen hyökkäyksen tasapaksuudesta, joka kaipaisi Barzalin rinnalle toista taitavaa hyökkääjää tuomaan piristystä, jotta menestys olisi mahdollista.

2. Noah Dobson kohti Norris-keskustelua?

Islanders pelasi pitkään ilman kirjaimellista kiekollista ykköspuolustajaa. Ryan Pulockista tätä yritettiin rakentaa, mutta Pulockista muodostui raudanluja kokonaisvaltainen puolustaja, joka pelaa tärkeimmät minuutit yhdessä Adam Pelechin kanssa.

Islanders varasi kesällä 2018 ensimmäisellä kierroksella kanadalaislupaus Noah Dobsonin varaustilaisuudessa 12. vuorolla. Dobson on 193 senttiä pitkä oikealta laukova puolustaja on pelannut nyt kolme täyttä kautta NHL:ssä. Kanadalaisella on tilillään yhteensä 317 ottelua runkosarjassa ja näissä on syntynyt 191 tehopistettä.

Viime kaudella Dobson teki lopullisen läpimurron kiekolliseksi huippupuolustajaksi takomalla 79 otteluun kymmenen maalia ja yhteensä 70 tehopistettä ollen joukkueensa toiseksi tehokkain pelaaja. Dobson nautti 24,5 minuutin peliajasta runkosarjassa. Vastuu pysyy alkavallakin kaudella korkealla ja Islandersin menestyksen kannalta olisi toivottavaa, että kanadalainen nousee mukaan parhaalle puolustajalle jaettavaan Norris-keskusteluun.

3. Identiteettiketju kokee inflaatiota?

Islandersin neloskenttä laadukkaan keskushyökkääjän Casey Cizikasin johdolla on ollut yksi sarjan parhaista. Viime kaudella neloskenttä lyötiin rikki ja Cizikas pelasi jopa ykköskentässä. Cizikasin kanssa identiteettikentän muodostivat voimahyökkääjät Matt Martin sekä Cal Clutterbuck. Kummankin uran jatkot ovat auki. Clutterbuck ei aloittanut harjoitusleiriä Islandersin kanssa ja Martinkin sai vain koeaikasopimuksen.

Royn valmentama joukkue on siirtymässä oikeasti eteenpäin identiteettinsä kanssa?

Pelaajasiirrot: Saapuneet

Anthony Duclair, h, (Tampa Bay),

Pelaajasiirrot: Lähteneet

Cal Clutterbuck, h, (???), Sebastian Aho, p, (Pittsburgh), Robert Bortuzzo, p, (Utah)

Suomalaiset

Ei suomalaisia NHL-kokoonpanossa

Seuraa tätä pelaajaa

Ilja Sorokin, 29, maalivahti

Venäläismaalivahti kävi kesällä leikkauksessa. Viime kausi oli todella vaikea organisaation ykkösmaalivahdille, joka vastikään kirjoitti kahdeksan vuoden ja yhteensä 66 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen.

Viime kaudella Sorokinin torjuntaprosentti oli vaatimaton 90.9 ja päästettyjen maalien keskiarvo yli kolmen, kun vielä toissa kaudella lukemat olivat 92,4 ja 2,34. Mikäli Sorokin ei palaa tutulle tasolleen, niin Islandersin on turha haaveilla pudotuspelipaikoista.

Arvio

Divisioonan sija: 4

Islandersilla on palikat menestyä ja olla todella inhottava vastustaja. Joukkueessa on paljon puolustukseen orientoituneita pelaajia, mutta terävin kärki on todella tylsä. Mikäli joukkueesta löytyi edes yksi 40 maalin hyökkääjä, niin tilanne kääntyisi todella edulliseksi.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Anders LeeBo HorvatMathew Barzal
Anthony DuclairBrock NelsonKyle Palmieri
Oliver WahlstromJean-Gabriel PageauSimon Holmström
Pierre EngvallCasey CizikasHudson Fasching

Puolustajaparit:

Alexander RomanovNoah Dobson
Adam PelechRyan Pulock
Samuel BolducScott Mayfield

Maalivahdit:

Ilja Sorokin
Semjon Varlamov