Columbus Blue Jacketsin mennyt kausi päättyi jälleen pettymykseen, sillä joukkue jäi NHL:n itäisen konferenssin pudotuspelien ulkopuolelle. Keväällä pitkään organisaatiossa palvellut suomalaismanageri Jarmo Kekäläinen sai lähteä ja Carolina Hurricanesissa toiminut Don Waddell palkattiin tilalle.

Waddell teki ratkaisunsa tulevaisuuden päävalmentajan suhteen ja hankki seuraan Minnesota Wildissa palvelleen Dean Evasonin Pascal Vincentin tilalle. Evasonin palkkaus oli odotettu ja uudessa valmennuksessa Blue Jacketsilta voidaan odottaa merkittävää ryhtiliikettä.

Viime kausi

82 ottelua, 27-43-6-16, 66 (234-298)
Metropolien divisioonan 8. sija

Kolme nostoa

1. Johnny Hockeyn tragedia

NHL:ssä koettiin todella surullinen uutinen elokuun lopulla, kun Blue Jacketsin supertähti Johnny Gaudreau menehtyi yhdessä veljensä Matthew Gaudreaun kanssa. Gaudreau pelasi ennen menehtymistään kaksi vuotta johtavana pelaajana Blue Jacketsin miehistössä. Yhdysvaltalaishyökkääjä jättää ison aukon miehistöön, jolla voi olla yhdistävä tekijä joukkueessa.

2. Nuorten pelaajien vastuu

Blue Jacketsissa on tehty määrätietoista uudelleenrakennusta jo useamman vuoden ajan. Seuraavien kausien aikana Evasonin valmentamassa joukkueessa nuorten pelaajien pitää pystyä kantamaan vastuuta. Onnistuvatko jatkosopimukset saaneet Kirill Marchenko ja Yegor Chinakhov nousemaan johtavien pelaajien joukkoon Blue Jacketsissa?

Tshekkipuolustaja David Jiricek kiukutteli viime kaudella AHL:n ja NHL:n välillä seilaamisen takia. Taitavalle tshekkipuolustajalle on asetettu organisaatiossa isot odotukset ja Blue Jacketsin menestymisen kannalta olisi toivottavaa, että entinen ykköskierroksen kärkipään varaus täyttää saappaat mahdollisimman nopeasti.

3. Patrik Laineen jättämä aukko – vai jäikö sitä?

Blue Jackets teki kesällä odotetun kaupan, kun suomalaishyökkääjä Patrik Laine lähti Montreal Canadiensiin yhdessä kakkoskierroksen varausvuoron kanssa. Laine ei onnistunut koko Blue Jackets -urallaan täyttämään niitä odotuksia, mitä suomalaiseen parhaimmillaan 44 maalia NHL:n runkosarjaan iskeneeseen hyökkääjään oli asetettu. Laineen poistuminen tarkoittaa tilaa kärkiketjuihin ja todennäköisesti parantaa koko joukkueen kokonaistasoa.

Pelaajasiirrot: Saapuneet

Sean Monahan, h (Winnipeg/Montreal), Jordan Harris, p, (Montreal)

Pelaajasiirrot: Lähteneet

Patrik Laine, h (Montreal), Johnny Gaudreau, h, (RIP), Adam Boqvist, p (Florida)

Suomalaiset

Mikael Pyyhtiä, 22, laitahyökkääjä

Turun Palloseuran kasvatti on viettänyt reilun kauden Pohjois-Amerikassa. Taitava laitahyökkääjä on pelannut leijonanosan ajastaan AHL:ssä Cleveland Monstersin riveissä. Entinen neloskierroksen NHL-varaus on saanut NHL-vastuuta vain 19 ottelun verran ja näissä on syntynyt kolme tehopistettä. AHL:ssä kahteen kauteen on syntynyt 67 otteluun kymmenen maalia ja yhteensä 31 tehopistettä.

Pyyhtiän avut pelaajana ovat hyökkäyspäässä. NHL:ssä hyökkääjää on turhaa roikottaa kolmos-neloskentässä rikkovassa roolissa. Pyyhtiältä vaaditaan suuri ihme NHL:n harjoitusleirillä, että paikka pelaavasta kokoonpanosta löytyy.

Seuraa tätä pelaajaa

Kent Johnson, 21, hyökkääjä

Kanadalaishyökkääjä pelasi viime kaudella reilusti alle odotusten. NHL:ssä yleensä toinen kausi on kaikkein vaikein ja sitä se oli Johnsonillekin. Kaudella 2022-23 hyökkääjä paukutti 79 otteluun hurjat 40 tehopistettä, mutta viime kaudella syntyi vain 16 tehopistettä 42 otteluun. AHL:ssä kanadalainen joutui pelaamaan kymmenen ottelua iskien 15 tehopistettä.

Mikäli Johnson sopii Evasonin pelisysteemiin voi hän nousta merkittäväksi pelaajaksi kahteen kärkikenttään. Nykyinen sopimus on todella edullinen seuran kannalta, sillä kanadalainen tienaa 1,8 miljoonaa dollaria kolmella seuraavalla kaudella. Mikäli Johnsonin peli ei lähde kulkemaan tulevalla kaudella, niin hyökkääjän sopimus on helposti kaupattavissa NHL:n varaustilaisuudessa 2025.

Arvio

Divisioonan sija: 8

Blue Jackets pystyy alkukaudesta taistelemaan viimeisistä pudotuspelipaikoista, mutta tahti ei tule riittämään pudotuspeleihin. Viimeistään tammikuussa tapahtuva katkeaminen määrittää tippuuko joukkue jopa divisioonan pohjille toista kautta putkeen. 66 pistettä oli viime kauden saldo, joten ainakin 70 pisteen raja pitäisi saada rikki.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Kent JohnsonSean MonahanKirill Marchenko
Yegor ChinakhovAdam FantilliDmitri Voronkov
Cole SillingerBoone JennerJustin Danforth
James MalatestaSean KuralyMathieu Olivier

Puolustajaparit:

Zach WerenskiDavid Jiricek
Ivan ProvorovDamon Severson
Jordan HarrisErik Gudbranson

Maalivahdit:

Elvis Merzlikins
Daniil Tarasov