Alkavaan kauteen Colorado Avalanche lähtee heikoimmista lähtökohdista mitä pitkään aikaan.

Nopeaa ja impulsiivista jääkiekkoa viime kausina esittänyt joukkue on kapeampi ja ilmassa on monia kysymysmerkkejä. Viime kaudella Avsien pääkäskijä Jared Bednar peluutti liikaa runkosarjassa tärkeimpiä pelaajiaan, joka osittain kostautui keväällä. Nyt rosteri on entistä kapeampi ja palkkakatossa ei ole tilaa uusille vahvistuksille.

Pudotuspelipaikka pitäisi silti olla omissa käsissä ilman suurempia loukkaantumisia, mutta mestariehdokkaaksi joukkuetta ei voi luokitella.

Viime kausi

82 ottelua, 42-8-7-25, 107 (304-254)
Keskisen divisioonan 3. sija – putoaminen toisella pudotuspelikierroksella

Kolme nostoa

1. Onnistuvatko alemmat ketjut tukemaan supertähtiä tuloksenteossa?

Coloradossa viime vuosina isoksi ongelmaksi on koitunut alempien ketjujen tehottomuus. Kaikki NHL:ää seuraavat tietävät, kuinka hyviä pelaajia Nathan Mackinnon, Mikko Rantanen ja Cale Makar ovat ja heidän harteillaan on pääasiassa ollut pisteiden teko runkosarjassa. Nämä herrat pystyvät hyvillä otteillaan voittamaan yksittäisiä pelejä runkosarjassa, mutta keväällä tie tyssää nopeasti ilman taustatukea.

Katseet kääntyvät näiltä osin joukkueen kakkos- ja kolmosketjuihin ja pelaajiin, kuten Casey Mittelstadt, Nikolai Kovalenko, Artturi Lehkonen, Ross Colton sekä Miles Wood.  

Mikäli Rantanen tai MacKinnon loukkaantuvat runkosarjan aikana eikä muilta ketjuilta saada pisteitä, on joukkueella todellisia haasteita jopa pudotuspelipaikan saavuttamisessa. Sen verran suuri tulosvastuu on näillä pelimiehille ollut kahdella viime kaudella.

2. Annetaanko Justus Annuselle mahdollisuus taistella ykköstorjujan roolista?

Avalanchella oli viime kaudella varsin selkeää kuka oli aloittava maalivahti. Aleksander Georgiev pelasi runkosarjassa yhteensä 63 ottelua, eikä työskentely ei aina vakuuttanut. On mielenkiintoista nähdä, annetaanko Annuselle oikea mahdollisuus haastaa Georgievia aloittavan maalivahdin paikalle tulevan kauden aikana.

Venäläismaalivahdin sopimus päättyy ensi kauden jälkeen ja tuleva kausi määrittää hyvin paljon, ollaanko hänelle antamassa jatkosopimusta

3. Nähdäänkö kapteenin paluu vihdoin?

Kevään 2022 jälkeen joukkueen kapteeni Gabriel Landeskog ei ole pelannut otteluakaan ison polvioperaation seurauksena. Ruotsalaishyökkääjä on ilmoittanut jatkavansa uraansa, vaikkakin spekulaatiot uran jatkon ympärillä ovat jatkuneet jo pidemmän aikaa. Viestipalvelu X:ssä on jaettu videoita Landeskogista jäällä täysissä varusteissa, muttei vielä joukkueen mukana.

Tämä herättää varmasti uskoa joukkueen faneissa. Vaikka Landeskogin paluu toteutuisikin, tulisi rooli olemaan merkittävästi aiempaa pienempi.

Kapteenin paluu pukukoppiin toisi varmasti aivan uudenlaista virtaa, olisi miehen rooli sitten vaikka peräketjuissa.

Pelaajasiirrot: Saapuneet

Calvin De Haan, p (Tampa Bay)
Jakob MacDonald, p (San Jose)
Parker Kelly, h (Ottawa)
Erik Brännström, p (Ottawa)
Oliver Kylington, p (Calgary)

Pelaajasiirrot: Lähteneet

Andrew Cogliano, h (lopettanut)
Yakov Trenin, h (Minnesota)
Brandon Duhaime, h (Washington)
Sean Walker, p (Carolina)
Jack Johnson, p (Columbus)

Suomalaiset

Mikko Rantanen, 27 , hyökkääjä

Mikko Rantanen kuuluu NHL:n parhaimpien laitahyökkääjien joukkkoon. Rantanen pelaa parhaillaan uransa parasta jääkiekkoa. Edellisillä kahdella kaudella turkulaishyökkääjä on nakuttanut sadan tehopisteen rajan rikki. Viime kaudella Rantanen hätyytteli 50 maalin rajaa runkosarjassa jääden tästä ainoastaan neljän maalin päähän.

TPS-kasvatti on Coloradon tärkeimpiä palasia ja hänen panostaan tarvitaan, mikäli joukkue mielii menestyä. Rantasen nykyinen kuuden vuoden ja 9.25 miljoonan dollarin sopimus loppuu ensi kauden jälkeen ja jatkosopimus on varmasti molempien osapuolien tahtotila.  

Artturi Lehkonen, 29 , hyökkääjä

Lehkosella alkaa toinen kokonainen kausi Coloradossa. Mies saapui kaudella 2022 siirtorajalla Montrealista auttamaan Avsejä mestaruuden voittamisessa, jossa turkulainen onnistui varsin hyvin. Lehkonen kärsi viime kaudella niskavammasta, jota on kuntoutettu myös kuluneen kesän aikana.

Lehkosesta on muodostunut todella tärkeä palanen Coloradon kokoonpanossa monikäyttöisenä hyökkääjänä, jonka voi heittää jäälle tilanteessa kuin tilanteessa.

Justus Annunen, 24 , maalivahti

Annunen pelasi viime kaudella Eaglesissä farmin puolella sekä Avalanchen kokoonpanossa. Näytönpaikkoja tuli melko maltillisesti ylhäällä, mutta kun tilaisuus tuli, hoiti Annunen hommansa varsin mallikkaasti. Alkavan kauden hän aloittaa Georgievin kakkosmiehenä, mutta toivottavasti Annuselle annetaan viime kautta enemmän näytönpaikkoja.

Joel Kiviranta, 28 , hyökkääjä

Kiviranta viihtyi viime kaudella suurimman osan kaudesta Avalanchen miehistössä. Mies vakiinnutti paikkaansa alemmissa ketjuissa. Kiviranta teki Coloradoon vuoden jatkon ja hänellä on halvan sopimuksensa ansiosta hyvä mahdollisuus nostaa itseään hyvillä otteilla suurempaan rooliin.

Avsien alemmissa ketjuissa on uusia nimiä ja Kivirannalla on tärkeä rooli saada myös pohjaketjut toimimaan.

Jere Innala, 26 , hyökkääjä

Avalanche hankki Jere Innalan Frölundasta ja alkavan kauden hyökkääjä tulee suurella todennäköisyydellä aloittamaan farmin puolella. Jos Avsilla on vaihtuvuutta varsinkin alempien kenttiensä osalta, voi Innala saada mahdollisuutensa NHL:n puolella. 

Seuraa tätä pelaajaa

Casey Mittelstadt, 25 , hyökkääjä

Viime kauden siirtorajalla Colorado hankki pitkään kaivatun kakkossentterin, kun valinta kohdistui Buffalon Mittelstadtiin. Taitava yhdysvaltalainen pelasi kelpo pudotuspelit, mutta alkavalla kaudelta häneltä odotetaan enemmän tehoja. Colorado osoitti luottamuksensa Mittelstadtille tekemällä hänelle kolmen vuoden sopimuksen, jonka arvo on 5,75 miljoonaa dollaria kaudessa.

Colorado kaipaa kipeästi ensi kaudella tehoja kärkiketjun takaa ja Mittelstadt on siinä roolissa avainasemassa. Juonikkaalla keskushyökkääjällä on kaikki edellytykset kyseiseen rooliin, mutta tekojen on nyt puhuttava.

Arvio

Divisioonan sija: 4

Joukkue on tällä hetkellä liikaa kärkiyksilöiden varassa ja heidän loukkaantuminen voi äityä katastrofiksi, joka on pudotuspelien ulkopuolelle jääminen. Täysiä kysymysmerkkejä joukkueella on kapteeni Landeskogin tilanne sekä NHL:n hoito-ohjelmassa oleva Valeri Nitshuskin, joka pääsee mukaan joukkueen toimintaan vasta myöhemmin kaudella.

Colorado raapii itsensä kivenkovan keskisen divisioonan nelossijalle. 

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Jonathan Drouin Nathan Mackinnon Mikko Rantanen
Artturi Lehkonen Casey Mittelstadt Nikolai Kovalenko
Miles Wood  Ross Colton Logan O´Connor
Parker Kelly Chris Wagner Joel Kiviranta
     


Puolustajaparit:

Devon Toews Cale Makar
Samuel Girard Josh Manson
Erik Brännström Oliver Kylington

Maalivahdit:

Aleksander Georgiev
Justus Annunen