Yhdysvallat teki vuonna 1980 järjestetyissä Lake Placidin olympialaisissa ihmeen, joka sai nimen Miracle on Ice, kun se voitti olympiakultaa yliopistojoukkueella ja kaatoi Neuvostoliiton pysäyttämättömältä vaikuttaneen Punakoneen.

Tuon ihmeen takana oli hyvin pitkälti päävalmentaja Herb Brooks, joka sai revittyä jokaisesta pelaajastaan kaiken mahdollisen irti ja sen lisäksi ylittämään moninkertaisesti itsensä.

Ensi helmikuussa pelattavassa Pyongchangin olympiaturnauksessa asetelma on nykypäivän versio Lake Placidista: NHL-pelaajia ei nähdä olympiajäillä ja se tekee KHL:n supertähtiä vilisevästä Venäjästä jättimäisen mestarisuosikin.

Kun aiemmin tänä vuonna esille nostettiin Miracle on Ice -kortti, Yhdysvaltain suunnalta siihen reagoitiin tyylillä ”ei tämä tule olemaan mikään uusi versio siitä”. Luonnollisestikaan kyse ei ollut siitä, etteikö joukkueen johtoportaassa uskottaisi samanlaisiin menestysmahdollisuuksiin, mutta todennäköisesti sellaisia paineita ei yksinkertaisesti vain haluttu ottaa niskaan.

Vaan nyt Tony Granato, joka toimii Yhdysvaltain olympiajoukkueen päävalmentajana ja seuratasolla samassa roolissa juniorisarja WHL:ssä, avasi sanaisen arkkunsa ja nosti esille Lake Placidin ihmeen.

– Mielestäni meillä on maassamme paljon pelaajia – jo pelkästään taitotasonsa puolesta – jotka tarjoavat sen saman jännityksen kuin Lake Placidissa, Granato hehkuttaa Star Tribunen haastattelussa.

– Olihan se loistava asia pelillemme, että NHL-pelaajat olivat mukana, mutta tämä antaa loistavan mahdollisuuden näille muille kavereille. Meillä on tarjolla paljon valinnanvaraa ja me pystymme marssittaa kaukaloon joukkueen, joka tulee olemaan sekä jännittävä että hauska seurattava ja tulee taistelemaan mitaleista.

Granato paljastaa, että joukkueen runko tullaan rakentamaan pitkälti Euroopassa pelaavien yhdysvaltalaisten varaan, koska he pelaavat jo olympiakoon kaukalossa, mutta sen jälkeen joukkuetta tullaan täydentämään enemmän Lake Placid -hengessä.

[readmore from=”suomalaiset”]

Marraskuussa joukkue matkaa Saksassa pelattavaan olympialaisten esiturnaukseen, Deutschland Cupiin ja siellä mennään pitkälti eurooppalaisvoimin.

– Siinä turnauksessa tulemma saamaan aika hyvän idean siitä, mitä meillä on käsissämme. Sen turnauksen jälkeen meillä tulee olemaan iso osa joukkueestamme kasassa ja tulemme täydentämään joukkuetta yliopistopelaajilla sekä ”minors-pelaajilla”.

– Jokaisesta pelaajasta, johon olemme olleet yhteydessä, paistaa läpi se valtava innostus mahdollisuudesta edustaa maataan. Pelimme tulee perustamaan hyvin pitkälti intohimoon ja meillä tulee olemaan joukkue, josta amerikkalaiset ihmiset ja jääkiekkofanit tulevat olemaan innoissaan.

NHL:N KAIKKI PELAAJASIIRROT: ..yhdestä ja samasta paikasta.