Corsi-tilasto on esimerkiksi monelle NHL:ää seuraavalle melkoista hepreaa, mutta sen sijaan jokaiselle NHL-seuralle ne ovat nykyisin arkipäivää.

Lyhyesti selitettynä Corsi tarkoittaa edistynyttä tilastomenetelmää, jolla pyritään saamaan yksityiskohtainen kuva siitä, miten kukin pelaaja kaukalossa suoriutuu. Näin asia selitetään SportingCharts.com:ssa:

”Edistynyt tilastomenetelmä, joka mittaa sitä, mikä on laukaisumäärien keskinäinen ero kunkin pelaajan osalta, mukaan lukien kohti maalia ammutut laukaukset, ohi ammutut laukaukset ja blokatut laukaukset. Corsi-tilastossa lasketaan vastustajan päähän ja omiin tulleiden laukaisumäärien välisen eron ja määrittää siten, paljonko pelaaja pystyy luomaan tilanteita ja paljonko hän antaa niitä.

Esimerkki: Kun pelaaja on kaukalossa ja hän saa laukauksen kohti maalia, hänen joukkuekaverinsa laukaus blokataan ja vastustaja ampuu, mutta ohitse, kyseisen pelaajan Corsi-numero nousee +2:lla.”

Kaikessa yksinkertaisuudessaan kyse on siis tästä: kun pelaaja on kaukalossa, saako hänen joukkueensa enemmän tilanteita aikaiseksi vai saako vastustaja.

Osa seuroista luottaa näihin Corsi-tilastoihin ja muihin tilastomenetelmiin enemmän kuin toiset. Tällaisia esimerkkejä ovat esimerkiksi Arizona Coyotes tai vaikkapa viime kauden Florida Panthers.

Kaikkea ne eivät kuitenkaan kerro ja tämä jouduttiin todeta kovimmalla mahdollisella tavalla juuri Floridassa. Seuraan viime kaudeksi GM:n rooliin saapunut Tom Rowe nimittäin veti koko paletin täysin sekaisin, kun hän lähti muuttamaan joukkuetta lähes yksinomaan tilastoihin nojaten ja nyt näitä virheitä korjaillaan seurassa edelleen.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Panthersissa siis unohdettiin, että jääkiekko tapahtuu edelleen kaukalossa, ei paperilla, ja esimerkiksi baseballin puolella Billy Beanen, joka on tuomassa ”moneyballin” myös englantilaiseen jalkapalloseura Barnsleyhin, aikaansaama murros ei mitä todennäköisimmin ole koskaan mahdollista jääkiekossa.

Mutta kuten siis todettua, Corsi-tilastot ovat tärkeitä NHL-seuroille ja sinällään onkin todella erikoista, että NHL:n kirkkaimmat tähdet pitävät lähinnä niitä vitsinä.

Mediajätti TSN nimittäin lähti kysymään useammalta supertähdeltä, tietävätkö he millaiset heidän Corsi-tilastot olivat viime kaudella, ja vastaukset olivat jopa pöyristyttäviä.

Patrick Kane
”En tiedä (omaa Corsi-tilastoani). En osaisi edes kertoa, mikä on hyvä Corsi-tilasto. Meidän joukkueessa ei juurikaan kiinnitetä siihen huomiota.”

Tyler Seguin
”Ei hajuakaan. En juurikaan seuraa koko Corsi-juttua.”

T.J. Oshie
”Ei mitään käryä. Mikä Corsi edes on? Tiedän sen olevan jotain maalia kohti ammuttuihin laukauksiin liittyvää.”

Jordan Eberle
”En tiedä.”

Jack Eichel
”En tiedä Corsi-tilastoani. En kiinnitä siihen mitään huomiota, mutta olen kuullut siitä.”

”Me naurskelemme asialle harjoituksissa ja kesäliigoissa”

Oikeastaan kaikkein parhaimmin pelaajien suhtautumista Corsi-tilastoihin kuvasi Oshien kommentit.

– En ole koskaan kuullut yhdenkään pelaajan sanovan: ”Voi hemmetti, olipa minulla hyvä Corsi viime ottelussa. Minä suorastaan jyräsin (sillä saralla)!” – me naureskelemme asialle harjoituksissa ja kesäliigoissa. Minulle se ei merkitse juuri mitään.

Hieman nuorempaa kaartia edustava Columbus Blue Jackets -puolustaja Seth Jones tuntuu tietävän aiheesta hieman paremmin, mutta hän ei henkilökohtaisesti pidä Corsi-tilastoja juuri minään.

– Jos saisin poistaa jääkiekosta yhden tilaston, se olisi Corsi. Mielestäni se ei anna täyttä kuvaa pelistä. Saatat joutua tilanteisiin, jotka eivät ole sinun syytäsi. Vastustaja saattaa laukoa neljä laukausta, eikä sinulla ole mitään tekemistä koko asian kanssa.

– Puolustajat vihaavat Corsia vielä hyökkääjiä enemmän. Jos pelaat koko ottelun ajan Sidney Crosbya tai Evgeni Malkinia vastaan, Corsi-tilastosi ei tule olemaan kovinkaan hyvä. Nuo kaverit kontrolloivat pelin kulkua.

Sen sijaan vanhat perinteiset +/- tilastot tuntuvat olevan huomattavasti paremmin pelaajien tiedossa, vaikka nykyisin niitä pidetään Pohjois-Amerikassa todella merkityksettöminä; TSN:n haastattelemista 18 pelaajasta peräti 13 tiesi oman tilastonsa.

Toisaalta pelaajien tietämys tehotilastosta ei ole sinällään mikään yllätys, sillä heille jaetaan kauden aikana erilaisia tilastopaketteja, joissa on lähes poikkeuksetta tehotilasto mainittuna. Lisäksi valmentaja antaa pelaajan kuulla osansa, jos tämä on päästänyt paljon maaleja ollessaan kentällä.

”Turhauttavaa, koska seurat käyttävät näitä neuvotteluissa”

Tehotilasto ei ole missään nimessä virheetön, kuten ei ole Corsi-tilastokaan. Kesällä New York Islandersiin kaupattu Jordan Eberle haluaisikin nähdä kehitettävän täysin uudenlaisen tilastomenetelmän, joskaan hänellä ei ole varsinaista ideaa siihen.

– Sellaisen keksiminen on vaikeaa, mutta mielestäni sinun pitäisi pystyä osoittamaan vastuu (päästetystä) maalista. Olen ollut tilanteissa, joissa tiedän olleeni vastuussa ja silloin ansaitsen sen, mutta olen ollut myös tilanteissa, joissa minulla ei ole mitään tekemistä koko asian kanssa ja saan siitä miinuksen (tilastoihini).

Vaikka pelaajia ei siis Corsi-tilasto juurikaan kiinnosta, Chicago Blackhawksin supertähti Patrick Kane heittää ilmoille melkoisen väitteen.

– Minä uskon, että on olemassa joitain kavereita, jotka vain heittävät kiekon maalia kohti, koska he tietävät sen olevan tilasto.

Itse asiassa on kuitenkin olemassa yksi skenaario, joissa pelaajia alkaa kiinnostaa Corsi-tilasto, ja se tapahtuu pöydässä, jossa keskustellaan jatkosopimuksesta.

– Siinä vaiheessa pelaajat kiinnittävät siihen hieman huomiota. Tiedän sen olevan turhauttavaa, koska seurat käyttävät näitä tilastomenetelmiä neuvotteluissa ja he sanovat ”tällä kaverilla on alhainen Corsi, joten annetaan hänelle 200 000 dollaria vähemmän”. Joillekin pelaajille se on siis turhauttavaa, Jones jatkaa.

Jones on varmasti asiassa oikeassa ja itse asiassa tryoutin kautta pelipaikkaa Chicago Blackhawksista hakeva Cody Franson ikään kuin vahvistaa tämän. Hän nimittäin joutuu ”myymään itseään” seuralle ja hän pystyy tilanteessaan hyödyntämään viime kauden Corsi-tilastoaan.

– Minä olen todella ylpeä Corsi-tilastostani. Jotkut ottavat ne huomioon, toiset eivät. Toki olen puolueellisessa asemassa, koska numeroni olivat hyvät. Mutta mielestäni ne kertovat jostain. Mielestäni pelasin (viime kaudella) paljon hyvää jääkiekkoa, mutta tilastot (pistemäärät & +/-) eivät koskaan oikeastaan tukeneet tätä näkemystä.

Dallas Starsin tähtihyökkääjä Tyler Seguin puolestaan paljastaa teksasilaisseuran käyttävän omanlaista menetelmäänsä.

– Välillä katselen 5 prosentin mahdollisuuksia. Periaatteessa ne tarkoittavat sitä, että maalin ympärillä on pieni laatikko ja sinun on oltava sen sisällä, omataksesi 5 prosentin mahdollisuuden (maalintekoon).

[readmore from=”suomalaiset”]

– Katson siis, että olenko pelissä plussalla vai miinuksella näiden tilanteiden osalta. Keskushyökkääjänä käytän sitä kuitenkin enemmän siihen, että mitä minulla ja ketjullani on vastassa seuraavassa ottelussa.

Summa summarum: NHL-pelaajat eivät arvosta Corsia, jonka keksi ex-maalivahti ja kesken viime kauden St. Louis Bluesista irtisanottu Jim Corsi, juuri millään tavoin, joten heiltä ei kannata kysyäkään asiasta, kuten TSN:n toimittaja Frank Seravalli vitsaillen toteaa.

Sen sijaan joukkueille ne näyttelevät kohtalaisen suurta roolia, kunhan vain eivät liian, ettei vain käy ”floridat”.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.