Kun NHL otti vuonna 1995 käyttöön arvonnan, jolla päätettiin se, mikä joukkue saa varaustilaisuuden ykkösvarauksen, ovat monet seurat olleet todella onnekkaita arvonnassa.

Muuan muassa Edmonton Oilers voitti kyseisen arvonnan peräti kolme kertaa peräkkäin ja neljästi kuudessa vuodessa vuosien 2010-2015 aikana. Arvontaa muutettiin vuonna 2016 siten, että kaikkien pudotuspeleistä pudonneiden joukkueiden mahdollisuus ykkösvaraukseen muuttui.

Aikaisemmin viimeiseksi jäänyt joukkue oli saanut selvästi paremmat prosentit ykkösvaraukseen, joka luonnollisesti lisäsi kauden lopussa sitä, että kynnys hävitä ottelut oli matalampi.

Onko ykkösvaraus tai edes kärkivaraus kuitenkaan aina oikotie onneen? Voiko menestystä tulla myös varaamalla kärjen ulkopuolelta?

Kun tarkastellaan 2010-lukua, voi huomata, että kovinkaan moni Stanley Cup -voittaja ei nauttinut menestystä 2000-luvulla. Niin Chicago Blackhawks kuin vaikkapa Los Angeles Kings olivat vielä 2000-luvun puolessa välissä sarjan surkeimpia joukkueita, mutta huono menestys toi heille samalla palkinnon: he saivat varata varaustilaisuuden kärjessä.

Blackhawks varasi kesällä 2007 varaustilaisuuden ensimmäinenä pelaajana Patrick Kanen ja Kings vuotta myöhemmin numerolla kaksi Drew Doughtyn. Kumpikin pelaaja on ollut isossa roolissa, kun seurat ovat juhlineet Stanley Cupia useammankin kerran 2010-luvulla.

Viime vuoden Stanley Cup -voittaja, Pittsburgh Penguins, sen sijaan varasi vuosina 2003-2005 numeroilla yksi ja kaksi joukkueen pitkäaikaiset tukipilarit, Marc-Andre Fleuryn, Sidney Crosbyn ja Jevgeni Malkinin. Kolmikko oli isossa osassa jo vuonna 2009, kun seura voitti Stanley Cupin.

Tapaus Detroit Red Wings

Detroit Red Wings on tullut tunnetuksi seurana, joka pitää hallussaan NHL-joukkueiden pisintä pudotuspeliputkea. Se on ollut yhtäjaksoisesti mukana pudotuspeleissä vuodesta 1991 asti. Menestystä on myös tullut, sillä seura on voittanut tuon putken aikana Stanley Cupin neljästi (1997, 1998, 2002, 2008).

Tällä kaudella on kuitenkin kuulunut puheita siitä, että joukkueen olisi jo aika unohtaa putken jatkuminen ja mieluummin ”tankata” ja sitä kautta varata joukkueeseen lupaava nuori pelaaja.

Red Wings on silti pitkän putkensa aikana varannut erinomaisesti, ottaen huomioon, että se ei ole tuona aikana varannut edes kymmenen ensimmäisen joukkueen joukossa. Etenkin myöhäisemmiltä kierroksilta mukaan on tarttunut muun muassa sellaiset pelaajat kuin Pavel Datsyuk ja Henrik Zetterberg.

Voiko tasaisella suorittamisella menestyä vai täytyykö seuran kokea mahalasku, ennen kuin se voi jälleen edes haaveilla menestyksestä?

Tulevaisuuden joukkueet

Tällä hetkellä NHL:ssä on selvästi joukkueita, jotka ovat uudelleenrakennusvaiheessa. Toisilla tähän rakennukseen on parempia palasia, kuten Toronto Maple Leafsilla Auston Matthews tai Edmonton Oilersilla Connor McDavid. Ei ole sattumaa, että molemmat joukkueet ovat tällä hetkellä kiinni pudotuspelipaikassa.

Kuitenkin kaikkia näitä joukkueita yhdistää se, että he ovat jossain vaiheessa pyörineet NHL:n pohjamudissa ja sitä kautta jopa hieman onnellakin saaneet varata lukuisia lupaavia nuoria.

Voisikin todeta, että tällä hetkellä NHL:n sarjataulukon häntäpään joukkueet voivat hyvinkin muutamien vuosien päästä olla aivan jossain muualla kuin nykyisillä sijoillaan.